فهرست مطالب

نشریه تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه رمضانیان ثانی*، علی اکبر عنایتی صفحات 1-9

    برای بررسی اثر استفاده از ضایعات روکش ملامینه بر ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته فیبر نیمه سنگین (MDF)، از مخلوط ضایعات روکش ملامینه به صورت آسیاب شده و الیاف چوبی مورد در صنعت به نسبت 0/100، 10/90، 20/80 و 30/70 استفاده شد. پس از چسب زنی الیاف با چسب اوره فرم آلدهید و به مقدار 10 درصد (به نسبت وزن خشک الیاف) کیک الیاف در پرس آزمایشگاهی با دمای 170 درجه سانتی گراد تحت فشار 35 تا 40 بار و زمان پرس 6 دقیقه تا ضخامت 15 میلی متر فشرده شدند. نتایج به دست آمده از اندازه گیری ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته ها نشان داد که افزایش میزان ضایعات روکش های ملامینه در تخته ها موجب افزایش مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و چسبندگی داخلی گردید، درحالی که واکشیدگی ضخامت بعد از 2 و 24 ساعت غوطه وری کاهش پیدا کرد. بنابراین یافته های تحلیل آماری پژوهش حاضر نشان داد که بهترین تیمار در این تحقیق استفاده از 20 درصد ضایعات روکش های ملامینه در ساخت تخته فیبر نیمه سنگین می باشد، چرا که ضمن دستیابی به حد مطلوب ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تعیین شده در استاندارد مربوط به این نوع تخته ها می توان از هدررفت ضایعات و آلودگی محیط زیست جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: تخته فیبر، خواص فیزیکی و مکانیکی، رزین ملامین فرمالدهید، ضایعات
  • امین مهدوی سعیدی، ساسان بابایی کفاکی*، اسدالله متاجی صفحات 11-24

    امروزه در علم سنجش از دور به  دلیل وجود سنجنده های با توان تفکیک فضایی و طیفی بالا و به کارگیری انواع شاخص های گیاهی، امکان شناسایی و تفکیک دقیق ساختار پدیده های طبیعی با استفاده از داده های ماهواره ای فراهم شده است. بر این اساس کسب اطلاعات از ساختار جنگل ها با استفاده از داده های ماهواره ای در راستای مدیریت منابع تجدید پذیر مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق با بهره گیری از داده های ماهواره GeoEye-1 و الگوریتم های طبقه بندی مختلف در روش های پیکسل پایه، شی پایه و مدل پایه نسبت به تهیه نقشه های مراحل تحولی جنگل های طبیعی منطقه تنکابن در شمال ایران اقدام شد. صحت نقشه های خروجی با پارامترهای صحت کلی و ضریب کاپا ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که حداکثر دقت (78 درصد) در روش شی پایه متکی به قطعه بندی ناظر به شاخص NDVI و الگوریتم حداکثر احتمال برآورد شد. همچنین الگوریتم های تابع الگوهای ساختاری در توزیع پیکسل ها، دقت بالاتری را ارایه دادند. به طور کلی نتایج این تحقیق پتانسیل قابل توجه داده های GeoEye-1 در تهیه نقشه های مراحل تحولی جنگل را نشان داده که می تواند در اقدامات مدیریتی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پیکسل پایه، جنگل، شی پایه، مراحل تحولی، GeoEye-1
  • محمد شمسیان، محمد دهمرده قلعه نو، فاطمه دهدست*، سیده راحیل چالاکه صفحات 25-33
    این تحقیق با هدف بررسی امکان ساخت چندسازه الیاف نی-پلی اتیلن سنگین با استفاده از پلی پروپیلن اکسید شده به عنوان سازگارکننده انجام گردید. برای این منظور آرد گیاه نی، پلی اتیلن سنگین و سازگارکننده پلی پروپیلن اکسید شده به مقدار تعیین شده در داخل دستگاه مخلوط کن داخلی به مدت 6 مخلوط شدند و پس از آن ماده بی شکل به دست آمده توسط آسیاب آزمایشگاهی به گرانول تبدیل شد. در نهایت گرانول ها توسط پرس گرم به صفحات الیاف نی-پلاستیک تبدیل شدند. آزمون های مکانیکی شامل مقاومت های خمشی و کششی و مدول های الاستیسیته خمشی و کششی و خواص فیزیکی شامل جذب آب و واکشیدگی ضخامت 2 و 24 ساعت بودند. برای بررسی میزان اصلاح پروپیلن اکسید شده از دستگاه طیف سنجی مادون قرمز و برای مطالعه ریخت شناسی چندسازه ها از تصاویر میکروسکوپ الکترونی استفاده گردید. نتایج نشان داد که با افزایش ماده سازگارکننده خواص مکانیکی به صورت خطی افزایش یافته، در حالی که جذب آب و واکشیدگی ضخامت کاهش یافتند. تصاویر میکروسکوپ الکترونی حاکی از بهبود چسبندگی در فصل مشترک بین الیاف نی و پلیمر بود. طیف سنجی مادون قرمز نیز نشان داد که در اثر اکسیداسیون پلی پروپیلن، نواحی آبدوست در آن تشکیل شده است.
    کلیدواژگان: پلی پروپیلن اکسید شده، چندسازه الیاف نی- پلی اتیلن سنگین، ریخت شناسی، طیف سنجی مادون قرمز
  • نجیبه گیلانی پور*، اکبر نجفی، حمید آریا صفحات 35-44
    داشتن اطلاعات دقیق درباره بازدهی ماشین آلات چوبکشی به منظور کاهش هزینه های حمل ونقل با استفاده از مدل های آماری نوین در مطالعه های مهندسی جنگل بسیار با ارزش است.در این مطالعه مدل سازی پیش بینی زمان چوبکشی اسکیدر چرخ زنجیری زتور و تراکتور کشاورزی با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی و مدل رگرسیون خطی چندگانه انجام شد، سپس کارآیی مدل ها با هم مقایسه گردید. فاصله چوبکشی، شیب مسیر چوبکشی، حجم و تعداد گرده بینه در هر نوبت چوبکشی به عنوان متغیرهای مستقل (متغیر ورودی) و زمان هر نوبت چوبکشی به عنوان متغیر وابسته (متغیر پاسخ) وارد مدل شدند. نتایج نشان داد که در پیش بینی زمان چوبکشی اسکیدر چرخ زنجیری زتور میزان ضریب تبیین شبکه عصبی MLP و مدل رگرسیون به ترتیب 78/0 و 55/0 و میزان خطای مدل ها به ترتیب 19/0 و 42/0 می باشد. همچنین در سیستم چوبکشی تراکتور کشاورزی میزان ضریب تبیین شبکه عصبی MLP و مدل رگرسیون به ترتیب 70/0 و 62/0 و میزان خطای مدل ها به ترتیب 18/0 و 28/0 می باشد. بنابراین در هر دو سیستم چوبکشی شبکه عصبی MLP در پیش بینی زمان چوبکشی نسبت به مدل رگرسیون خطی چندگانه کارآیی بیشتری دارد. تحلیل حساسیت شبکه عصبی مصنوعی و رگرسیون نشان داد که در اسکیدر چرخ زنجیری زتور فاصله چوبکشی و در تراکتور کشاورزی شیب مسیر چوبکشی بیشترین اهمیت را دارند.
    کلیدواژگان: اسکیدر چرخ زنجیری، تحلیل حساسیت، تراکتور کشاورزی، عملکرد ماشین، عملیات چوبکشی، مدل‎سازی
  • مریم حسینی نژاد، اسدالله متاجی*، مجید اسحق نیموری صفحات 45-55

    نظر به اهمیت و گسترش بهره مندی از گونه های معرف در برآورد پویایی و پایداری زیست بوم های طبیعی، این پژوهش با هدف ارزیابی و اندازه گیری گلسنگ های پوست زی به عنوان شاخص زیستی در جنگل های شمال در منطقه نوشهر صورت پذیرفت. بدین منظور، گونه های گلسنگ در توده های بهره برداری شده و مدیریت نشده (شاهد) راش در سه پارسل 209، 234 و 241 از بخش 2 شوراب از طرح جنگل داری گلبند در شهرستان نوشهر (استان مازندران) مورد بررسی قرار گرفت. در اجرای این تحقیق از قاب هایی با ابعاد 40×60 سانتی متری برای برداشت نمونه های گلسنگ پوست زی در سطح هر پایه درختی استفاده گردید. سپس با استفاده از تحلیل گونه های شاخص (IV)، میزان تعلق پذیری گونه های گلسنگ در هر توده بررسی و تفکیک شد. نتایج این پژوهش نشان داد که 8 گونه گلسنگ متعلق به 7 جنس و 5 خانواده در جنگل های بهره برداری شده و 15 گونه گلسنگ متعلق به 13 جنس و 10 خانواده در توده مدیریت نشده ثبت گردید. گونه های گلسنگی Graphis scripta، Pertusaria albescens، Opegrapha vulgata، Lepraria lobificansو Parmotrema perlatum به عنوان معرف توده های شاهد و گونه هایLecanora thysanophora ، Flavoparmelia caperata   و Ramalina thrausta معرف توده های بهره برداری شده در این پژوهش تفکیک و معرفی گردیدند. بر این اساس حضور یا عدم حضور این گونه ها در زیست بوم های طبیعی می تواند شاخص مناسبی در ارزیابی اقدامات مدیریتی در جنگل های راش در منطقه مورد بررسی باشد. در یک نتیجه گیری کلی می توان بیان نمود که گونه های معرف در توده های بهره برداری شده و شاهد متفاوت بودند که نشان می دهد بهره برداری جنگل سبب تغییر شرایط محیطی و عدم حضور برخی عناصر رویشی گلسنگی شده است.

    کلیدواژگان: جنگل طبیعی، طرح گلبند، گلسنگ، گونه معرف
  • جلال محمودی*، عباس محمودی، شعبانعلی غلامی صفحات 57-70
    هدف اصلی در این پژوهش تعیین نقش عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر بر میزان مشارکت دامداران در طرح های مرتعداری کجور شهرستان نوشهر بود. روش تحقیق، پیمایشی- میدانی بود. جامعه آماری پژوهش شامل 54 نفر از دامداران و مرتعداران در مراتع حمزه چال، لمن سفلی و علیا منطقه کجور بود که بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 45 نفر تعیین و از این تعداد، 28 نفر در امر پژوهش همکاری نمودند. با روش نمونه گیری تصادفی ساده نمونه ها انتخاب و اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSSv19 با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، اسپیرمن و در نهایت رگرسیون چندمتغیره صورت پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد که میزان مشارکت در طرح های مرتعداری در حد زیادی بوده است، اما بین سن پاسخگویان، میزان تحصیلات آنان با میزان مشارکت در طرح های مرتعداری همبستگی معنی داری مشاهده نشد. همچنین بین میزان درآمد و مشارکت در طرح های مرتعداری رابطه مثبت و معنی داری با احتمال بیش از 95 درصد و بین میزان اعتماد به وعده های دولت و مشارکت در طرح های مرتعداری رابطه معنی داری مشاهده گردید. تحلیل رگرسیون نشانگر آن بود که متغیر میزان آگاهی از طرح های مرتعداری سهم بیشتری در پیش بینی متغیر میزان مشارکت در طرح های مرتعداری در مقایسه با سایر متغیرها داشته است. همچنین برگزاری کلاس های آموزشی- ترویجی باعث افزایش انگیزه مشارکت و نیز ایجاد مسایل و مشکلات از سوی کارشناسان و مدیران برای طرح های مرتعداری سبب کاهش میزان مشارکت در طرح های مرتعداری گردیده است. با توجه به نتایج این پژوهش، افزایش میزان آگاهی دامداران، بالا بردن میزان اعتماد به دولت، کاهش مشکلات و معضلات و افزایش درآمد دامداران را می توان به عنوان راهکار پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: بهره برداران، طرح های مرتعداری، کجور، مشارکت، نوشهر
|
  • Fatemeh Ramezanian Sani *, AliAkbar Enayati Pages 1-9

    To investigate the effect of melamine resin impregnated paper waste on physical and mechanical properties of medium-density fiberboard (MDF), a mixture of melamine resin impregnated paper waste and wood fibers in the ratio of 0.100, 10/90, 20/80, 70.30 was used. After gluing the fibers with urea-formaldehyde adhesive in 10% (relative to the dry weight of the fibers), the fiber cake in a laboratory press at a temperature of 170 °C, under the pressure of 35-40 bar and pressing time of 6 min to they were compressed to a thickness of 15 mm. The results obtained from zeasuring the physical and mechanical properties of the boards showed that increasing the amount of melamine resin impregnated paper waste in the boards led to increase the modulus of rupture, modulus of elasticity, internal bonding, while the thickness swelling after 2 and 24 hours of immersion was decreased. Therefore, the findings of the present study statistical analysis showed that the best treatment in this study is the use of 20% melamine resin impregnated paper waste in the production of medium-density fiberboard, while achieving the desired levels of physical and mechanical properties specified in the standard range related to this type of board, can be prevent waste loss and environmental pollution.

    Keywords: Fiber board, Melamine formaldehyde resin, Physical, mechanical properties, waste
  • Amin Mahdavi Saeidi, Sasan Babaie Kafaky *, Asadollah Mataji Pages 11-24

    Today, remote sensing with high spatial and spectral resolutions along with the use of a variety of plant indices has provided the possibility of more accurate analysis and classification of satellite data in the identification and structural resolution of natural phenomena. Accordingly obtain information from the structure of forests using satellite data to help the management of forest renewable resources is of interest to managers and researchers. In this research, maps of the development stages of natural forests in the north of the country were prepared using GeoEye-1 satellite data and different classification algorithms in pixel-based, object-based, and model-based methods. The ultimate accuracy of the classification maps was calculated with the overall accuracy parameters and the Kappa coefficient. The results of this study showed that maximum accuracy (78%) in the object-based method was estimated on the basis of the segmentation of the NDVI and the maximum likelihood algorithm. Also, the algorithms that follow the structural patterns for the classification of the pixel distribution provided a higher accuracy. Overall, the results showed the high potential of GeoEye-1 data in mapping forest development stages.

    Keywords: Development Stages, forest, GeoEye-1, Object base, Pixel-based
  • Mohammad Shamsian, Mohammad Dahmardeh Ghalehno, Fatemeh Dehdast *, Seyedeh Rahil Chalakeh Pages 25-33
    This study aimed to investigate the possibility of making reed plant flour-high density polyethylene composite usingoxidized poly-propylene as a compatibilizer. For this purpose, reed plant flour, high density polyethylene, and oxidizedpoly-propylene compatibilizer in the specified value were mixed into the internal mixer for 6 min and after that, theresulting amorphous materials turned to the granules using a laboratory mill. Finally, the granules turned to reed-plasticplates using a hot press. Mechanical tests such as bending and tensile resistances and their modulus and physicalproperties such as water absorption and thickness swelling in 2 and 24 h were measured. A fourier transform infraredspectroscopy machine was used to check the modification of oxidized poly-propylene and the morphology of thecomposites was studied by electron microscopy images. The results demonstrated that with increasing thecompatibilizer, the mechanical properties were linearly increased, while the water absorption and thickness swellingwere decreased. Electron microscopy images showed that improved adhesion at the interface between the reed plantflour and polymer fibers. The Fourier-transform infrared spectroscopy also showed that due to the oxidation ofpolypropylene, hydrophilic regions are formed in it.
    Keywords: Fourier-transform infrared spectroscopy, Morphology, Oxidized poly-propylene, Reed plant flour-high density polyethylene composite
  • Najibeh Gilanipoor *, Akbar Najafi, Hamid Arya Pages 35-44
    Having accurate information about the efficiency of skidding machines in order to reduce transportation costs inforest engineering studies using modern statistical models is very valuable. In this study, the prediction of the skiddingtime in steel tracked skidder and agriculture tractor was performed using an artificial neural network and multiple linearregression model and then the efficiency of the models was compared. The variables of skidding distance, slope, andvolume in each skidding cycle as independent variables (input variable) and time of each skidding cycle as thedependent variables (response variable) were entered into the model. The results showed the prediction in skidding timeof steel tracked skidder, the explanation coefficient of the MLP neural network and regression model were 0.78 and0.55, respectively and the error rate of models was 0.19 and 0.42, respectively. Also, in the agricultural tractor system,the explanation coefficient of MLP neural network and regression model were 0.70 and 0.62, respectively, and the errorrate of models was 0.18 and 0.28, respectively. Therefore, in both skidding systems, MLP neural network is moreefficient in predicting skidding time than the multiple linear regression model. Sensitivity analysis of the artificialneural network and regression showed that the skidding distance variable in the steel tracked skidder chain wheel andthe skidding path slope variable in the agricultural tractor are the most important.
    Keywords: Agricultural tractor, Machine performance, Modeling, Sensitivity analysis, Skidding operations, Steel tracked skidder LTT-100A
  • Maryam Hoseyninezhad, Asadollah Mataji *, Majid Es-Hagh Nimvari Pages 45-55

    Due to the lack of studies on the effect of forest harvesting on lichen species in Hyrcanian forests, this research aimedto compare the indicator species in harvested and control stands of beech forests. This study was carried out in threeparcels 209, 234 and 241 of Shurab section 2 of Golband forestry plan in Nowshahr region (Mazandaran province).Sampling was made from all trees using 40 × 60 cm frames to record lichens type and frequency. The results of this studyshowed that 8 species of lichen belonging to 7 genera and 5 families were recorded in harvested beech forests while incontrol forests, 15 lichen species belong to 13 genera and 10 families were recorded. According to the findings of thisstudy, five species of lichen included Graphis scripta, Pertusaria albescens, Opegrapha vulgata, Lepraria lobificans andParmotrema perlatum in control stands and Lecanora thysanophora, Flavoparmelia caperata and Ramalina thrausta inharvested stands have been introduced as indicator species of beech forests. So, the assessment of human interference inbeech forests can be ascertained by examining these species and their presence or absence. In conclusion, it can be stated that the index species differed in both forests, indicating that forest utilization has caused changes in them

    Keywords: Golband forestry plan, Indicator species, Lichen, Natural forest
  • Jalal Mahmoudi *, Abbas Mahmoudi, Shaban Ali Gholami Pages 57-70
    This study was aimed to determine the impact of social and economical factors on the participation rate of ranchersin rangeland management projects of Kojour in Nowshahr city. The research method was a survey-field study. Thestatistical population of the study included 54 ranchers in the pastures of Hamze Chal, Leman Sofla and Olia of Kojour,and the sample size was determined for 45 individuals based on Cochran formula and 28 of them collaborated in theresearch. Samples were selected by a simple random sampling method and the essential information was collectedthrough a questionnaire. Data analysis was done by SPSSv19 using Pearson and Spearman's correlation coefficient,Spearman, and multivariate regression. The results of the research showed that the rate of participation in rangelandprojects was high, but no significant correlation was observed between the age of respondents and the level of theireducation with the rate of participation in rangeland projects. Besides, there is a significant and positive correlationbetween the rate of income and the rate of participation in rangeland projects with a probability of more than 95% andthere was a significant relationship between the level of trust in government promises and participation in rangelandprojects. Regression analysis indicated that the variable of knowledge in rangeland management projects had a greatercontribution in predicting the participation rate in rangeland management projects compared to other variables. Also,holding training-extension classes led to an increase in the motivation of participation and also raising problems andissues by experts and managers for rangeland projects caused to reduce the rate of participation in rangeland projects.According to the results of this study, increasing the awareness of ranchers, increasing the level of trust to thegovernment, reducing problems, and increasing the income of ranchers can be suggested as a solution.
    Keywords: Beneficiaries, Kojour, Noshahr, participation, Rangeland management projects